Art Hacks the Board Room

Hvordan får vi flere og bredere kompetencer ind i de danske bestyrelser?

Art Hack arbejder for at øge kunstnere og kreative iværksætteres muligheder for et økonomisk bæredygtigt arbejdsliv. Det kan blandt andet findes i nye områder, hvor de kreative kompetencer kan komme i spil og skabe værdi. Og som samtidig er en alternativ indtjeningskilde.

Til et netværksmøde 22. maj 2023 satte ART HACK, Dansk Industri, Dansk Kunstnerråd, Aarhus Teater og nyibestyrelsen.dk fokus på det strategiske udviklingspotentiale, der ligger i at øge diversiteten i bestyrelseslokalet med kreative og kunstneriske kompetencer. Det resulterede i nedsættelsen af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra kulturliv, erhvervsorganisationer og andre videnspersoner på områder.

Læs mere om emnet og vores ambitioner her på siden.

Faglig diversitet i bestyrelserne

Dansk erhvervslivs konkurrenceevne er bundet særligt op på specialiseret viden og innovative løsninger. En del af den viden ligger i bestyrelseslokalet. Der er i disse år særligt fokus på øget diversitet i de danske bestyrelser netop for at sikre nytænkning, innovation og omstillingsparathed. Der har været særligt fokus på køn, men også mangfoldighed i alder, etnicitet og faglig baggrund er relevante fokusområder.

Derfor vil ART HACK den kommende tid udforske nærmere, hvordan inklusion af kunstnere og andre profiler fra den kreative sektor i de professionelle bestyrelser i øvrige erhverv kan lede til mere innovation og værdiskabelse ved at sætte eksempelvis digitalisering, medarbejdertrivsel, storytelling eller bæredygtighed på agendaen.


Til netværksmødet Art Hacks the Board Room 22. maj 2023 samledes 55 kunstnere, virksomheder, organisationer og selvstændige på Aarhus Teater for at diskutere netop den dagsorden.

Samtalen og diskussionen var livlig, og de deltagende var alle enige om, at det er et område med et stort uudnyttet potentiale. Kunstnere og kreative kan nemlig bidrage med bl.a.

  • Et nyt take på fx kunderelationer, markedsføring og produktudvikling

  • Brandværdi

  • Øget fokus på bæredygtighed - både miljømæssig og virksomhedens sociale ansvar

  • Normkritik

  • Rekruttering af medarbejdere med de rigtige kompetencer

  • Strategi, forretningsudvikling og markedskendskab

  • Bestyrelsen er det lange lys. Langt lys kræver, at man ikke har for smalt fokus

  • Empati og samfundsforståelse

  • De fleste i den kreative branche er højtuddannede og generalister

Barriererne og udfordringerne ligger bl.a. i:

  • Rekrutteringsmønstre og -strukturer, der resulterer i, at bestyrelsesmedlemmer er “the usual suspects” (50% bliver rekrutteret via privat netværk)

  • Manglende tilgængelighed af kompetenceudvikling inden for virksomhedsledelse og bestyrelsesarbejde for kunstnere og kreative

  • Manglende konkret viden om og dokumentation for, hvad kunstnere og kreative profiler kan bidrage med - så vi ikke lander i diversitet som blot “et flueben i et skema” (herunder også den enkelte profils value proposition)

  • Identifikation af, hvordan den kreative proces udfordrer og udvikler - der er et system

  • Generel devaluering af kreative kompetencer i samfundet - vi skal have mere ligeværdighed

  • Manglende anbefalinger og evt. lovgivning fra politisk side

  • Manglende viden om, hvor indflydelsen og netværket er forankret - fx i brancheorganisationerne

  • Kunsten har ikke patent på kreativitet

  • Manglende tilknytning til relevante organisationer. Der er muligheder for bestyrelsesarbejde i mange faglige og politiske organisationer - enten direkte eller via udpegninger til andre organisationer

Mødet ledte til nedsættelsen af en arbejdsgruppe, der skal udforske, hvordan vi i praksis skubber på dagsordenen og reelt får “placeret” kunstnere og kreative profiler i bestyrelser i andre erhverv til gavn for både kunstneren og virksomhedens værditilvækst.

OPLÆGSHOLDERE:

 

Henrik Sørensen
Chefkonsulent
Dansk Industri

Om DI’s bestyrelsesuddannelser og andre initiativer for at styrke bestyrelsers evne og mulighed for at arbejde strategisk og innovativt. Kan man hos DI se muligheder i at inddrage kunstnere/kreative iværksættere?

Kristoffer Aarsleff Strategic design director og bestyrelsesmedlem

Kristoffer Aarsleff har siddet med om bordet i bestyrelsen for Per og Lise Aarsleffs Fond siden 2005. Med sin rolle i den kreative sektor som design director i Manyone og en baggrund som hiphopmusiker bringer han en alternativ faglighed og andre perspektiver til bestyrelsens arbejde.

Birthe Tofting
Direktør for salg og marketing, VOLA A/S

Marc Perera Christensen
Regional direktør
Dansk Erhverv

I VOLA har Birthe Tofting initieret mange samarbejder med kunstnere og kulturinstitutioner. Hun har 10 års praktisk bestyrelseserfaring i forskellige typer af virksomheder og sidder desuden i flere advisory boards.

Med en baggrund som Kulturrådmand i Aarhus Kommune og bestyrelsesmedlem har Marc hands on erfaring med udveksling af fagligheder på tværs af kultursektoren og andre erhverv kan lede til udvikling og vækst.

Laura Vilsbæk
Moderator
Ejer af nyibestyrelsen.dk

Laura Vilsbæk, moderator. Laura faciliterer projekter, workshops, rådgivning og foredrag om diversitet i bestyrelser. Hun har mange års erfaring med opkvalificering af nye bestyrelsesprofiler.

Anne-Mette Wehmüller
Sekretariatschef
Dansk Kunstnerråd

Anne-Mette Wehmüller vil indtage kunstnernes perspektiv og fortælle, hvordan det at træde ind i en bestyrelse i en anden sektor kan have betydning for kunstnere og andre i kultursektoren.

Fotos: Gorm Branderup

Erhvervsfremme
Arbejdsvilkår for kunstnere
Innovation

Previous
Previous

Art Hack-saloner

Next
Next

Ovation